De scholen van het Samenwerkingsverband hebben samen afgesproken welke ondersteuning iedere school in elk geval moet bieden aan haar leerlingen. Welke basis- en extra ondersteuning per school geboden wordt kunt u terugvinden in het Schoolondersteuningsprofiel (SOP). Deze zijn terug te vinden op de websites (link naar pagina “De Scholen) van de scholen.
Indien de basisondersteuning ontoereikend is, wordt een Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) opgesteld. De ondersteuningscoordinator van de school betrekt ouders en een orthopedagoog van het Samenwerkingsverband bij het opstellen van het OPP. De orthopedagoog adviseert, leerling, ouders en school.
Als na een evaluatiemoment van het OPP blijkt dat er een vervolgtraject nodig is, wordt op de school een breed overleg georganiseerd. Het uitgangspunt is om te komen tot een breed gedragen advies voor een vervolgtraject. De betrokkenen maken een keuze uit één van onderstaande mogelijkheden:
- Aanmelden bovenschoolsarrangement (OPDC, A-klas, OZA, ZOA)
- VSO -> de huidige school ondersteunt ouders bij de aanmelding
- Andere reguliere school: de huidige school ondersteunt ouders bij de aanmelding
De orthopedagoog van het samenwerkingsverband verzorgt de aanvraag voor een bovenschoolsarrangement. Bij een aanvraag zal worden vermeld wat de zienswijze is van de ouders over de aanvraag. Er wordt geen aanvraag ingediend, zonder dat ouders op de hoogte zijn van de inhoud van de aanvraag.
Voor aanmelding bij VSO, Pro of LWOO is een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) vereist.
Meer informatie over dit onderwerp vindt u hier